Må vi over sperregrensen?

Mange ser ut til å tro at et parti må over sperregrensen på 4 % for å bli representert på Stortinget. Det stemmer ikke.

Den "lille" sperregrensen er 5000 stemmer i hele landet eller 500 stemmer innen ett fylke. Når man denne grensen slipper man å samle inn underskrifter for at partiet skal kunne delta landsdekkende i neste valg.

De 169 mandatene til Stortinget er delt i to grupper, 150 mandater er rene fylkesbaserte mandater, og får partiet nok stemmer til et mandat i et fylke så far man også den representanten inn. De 19 siste er utjevningsmandater. Får partiet over 4 % av stemmene i hele landet, så fordeles disse 19 mandatene mellom de partiene som fikk over 4 %, etter fastsatte regler.

For små partier har flere stemmer også utvidet betydning. Hver stemme utløser statsstøtte til partiet de kommende 4 år, noe som gir bedre finansiering til å fremme sitt budskap frem mot kommende valg. Liberalistene vil som kjent stemme mot denne støtten, men så lenge våre medlemmer og velgere tvinges til å finansiere den så vil vi motta så mye vi kan for å fremme fredelig frihet.

Mediene ignorerer små partiet med begrunnelsen at de er for små til å bety noe. Det er en selvoppfyllende profeti, blir man ikke nevnt i media er det vanskelig å bli større. Flere stemmer i valget gjør det langt vanskeligere for mediene å ignorere partiet.

Enten man velger pest, kolera eller et av småpartiene med eller uten programmer så blir resultatet det samme. Større stat, flere offentlige ansatte, mer skatt, flere avgifter. Alle disse representerer grupper og særinteresser, og det de slåss om er hvilken gruppe som skal ha mest innflytelse og dermed kunne omfordele mest mulig til seg selv og sine.

Kun ett eneste parti fremmer konsekvent det motsatte, mindre stat og offentlig sektor, lavere skatter, mindre makt til politikerne og styring av eget liv skal overlates direkte til enkeltmennesket. Hvis du mener at 169 mennesker på tinget har mindre oversikt over ditt liv og dine prioriteringer enn du har selv, så er det eneste langsiktig rasjonelle valget Liberalistene. Besøk også vårt nettsted liberalistene.org eller ta en titt på fokussakene våre i dette valget på https://indd.adobe.com/view/ec7e00a...

God søndag og godt valg!

Kontrapolitiker Roald Ribe

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Liberalistene

Liberalistene

Et prinsipielt parti som jobber for fredelig frihet, for at alle skal kunne styre sitt eget liv. For et fritt samfunn med respekt for individet, full eiendomsrett, toleranse og rettsstat. Stiller i 2017 til Stortingsvalg for første gang, i alle landets fylker. Ditt liv, ditt valg!

Kategorier

Arkiv

hits